مختصری درباره چاپ

چاپ فرایند پیچیده و بزرگی است… اما به لطف رایانه و نرم‌افزارهای آن و بهره‌گیری از ماشین‌های مجهز و پیشرفته قبل از چاپ (لیتوگرافی)، چاپ (افست، دیجیتال و…) و پس از چاپ، این پیچیدگی اکنون بسیار کمتر از گذشته شده است. با رعایت تعدادی از اصول، می‌توان سندی با حداقل استانداردهای لازم را تهیه نمود که پس از ارسال به چاپخانه، خروجی قابل قبولی را از نتیجه کار کسب کنیم.

 

در زمانی نه چندان دور، یکی از بزرگترین دغدغه‌ها، ارسال سند آماده شده برای چاپ بود که داستان‌های خاص خودش را داشت. از حجم بزرگ این سند‌ها که روی فلاپی دیسک‌های 1.44 مگابایتی قابل ذخیره نبود تا فرمتی که لیتوگرافی میتوانست از آن فیلم تهیه کند…

 

خوشبختانه امروز جدای از وجود بسترهای ارسال و دریافت فایل مثل تلگرام و… سیستم‌های متعددی مثل انواع فلش درایو، کارت اس‌دی و حتی گوشی هوشمند همراهتان برای جابه‌جایی فایل‌ها با حجم بزرگ و بسیار بزرگ وجود دارد و فرمت محبوب پی‌دی‌اف نیز به استاندارد شدن این بستر جهت رد و بدل نمودن انواع سند چاپی کمک شایانی نموده است.

با روال چاپ بیشتر آشنا شوید

گام نخست: حروفچینی / تایپ

همون کاری که خیلی قدیما روی ویندوز، داخل یاهو مسنجر، کمی بعد روی تلفن هوشمند، داخل وایبر و اکنون توی تلگرام، واتس‌اپ، توییتر ایکس و دیگر شبکه‌های اجتماعی، مجبوری انجام بدی.

 

برای اینکه دیگران رو از ایده‌ها، حرفها، مطالب و… آگاه کنی، لازمه که دست به کار بشی و اونا رو تایپ کنی تا بتونی توی دنیای مجازی ازش استفاده کنی و به دیگران عرضه‌اش کنی. البته اونجا تقریبا بدون قواعد درست داری این کار رو انجام میدی و هیچ مشکلی هم پیش نمیاد اما برای انجام درست این کار، اصول ساده‌ای وجود داره که حتما لازمه اونا رو رعایت کنی تا یه متن استاندارد و قابل استفاده داشته باشی.

 

البته قضیه به این سادگی‌ها هم نیست، همین که بخوای چند صفحه مطلب رو تایپ کنی، خودش صبر ایوب میخواد چه برسه به اینکه ندونی نوع قلم، سیاق، اندازه فونت و… هم چیه! تازه… بعد از تمام این قضایا، اگه اون قواعدی رو که گفتم توی کار رعایت نکرده باشی، دچار مشکلاتی خواهی شد که کار را برایت کارستان خواهد کرد…

احتیاج به توضیحات بیشتری دارید؟

گام دوم: آماده‌سازی تصویر

این، همون چیزیه که از روی صورت خانمها تا دکان هر عکاسی پیدا خواهید کرد! آفرین… درست حدس زدید؟ فتوشاپ

 

فتوشاپ همیشه برای خوشگل کردن به کار نمیره. خیلی وقت‌ها لازمه که یه قسمت از عکس رو استفاده کنی و بقیه‌اش رو برش بزنی. یا اینکه چند تصویر رو با هم ادغام کنی یا اینکه…

 

اگه عکسی که داری رنگ‌هاش باحال نیست، یا اینکه نمیدونی که «دستگاه‌ها» و «جداول رنگ» به چه درد میخوره و اگه «رزولوشن» مناسب نباشه، چی میشه و… هم که خودش حکایتیه!

اطلاعات بیشتری لازم داری؟

گام سوم: صفحه‌آرایی / Layout

یه چیزیه مثل پهن کردن سفره برای خوردن غذا… فقط روی کامپیوتر. همونطور که دیس غذا معمولا در وسط سفره قرار دارد و بشقاب‌ها، قاشق و چنگال و لیوان‌ها در اطراف و… متن، عکس، تیتر و دیگر عناصر بصری صفحه نیز هر کدام کارکرد و جایگاه خودشون رو دارند که لازمه رعایت بشه و در جایگاه درست استفاده بشه.

 

برای معرفی محتوای هر متن، از تیتر استفاده میشه که با حروف بزرگتر نوشته میشه. برای آگاهی بیشتر مخاطب یا تزئین متن نیز از عکس استفاده میکنیم. بعضی از عکسها شرح دارند و…

 

عناصر محتوایی دیگری نیز در صفحه استفاده می‌شوند. مثل روتیتر، زیرتیتر، سوتیتر یا… که هرکدومشون کارکرد و مشخصات خاص خودشون رو دارند و لازمه که در جایگاه خودشون قرار بگیرند و استفاده بشوند.